Goede gewoontes

Hoe houdt u uw gezondheid zo goed mogelijk op pijl? Dat is een goede vraag en ook daar zijn genoeg antwoorden op te vinden! Een goede gezondheid is nummer een voor welbevinden. Gezondheid is een basisvoorwaarde voor een goede kwaliteit van leven.

Het is wetenschappelijk bewezen dat rood vlees bijdraagt aan het risico op darmkanker. Rood vlees kan met mate worden gegeten. Een goed alternatief is gevogelte zoals kip, kalkoen en vette vis zoals zalm en makreel. Vette vis bevat veel Omega 3 wat goed is voor hart en bloedvaten en houdt zo het HDL cholesterol (het goede cholesterol) stabiel en voorkomt aderverkalking door LDL cholesterol, het slechte cholesterol dat te vinden is in koekjes, gebak en junkfood bijvoorbeeld. Eet ook snelle koolhydraten met mate. Goede langzame koolhydraten worden aanbevolen en zijn te vinden in aardappelen en volkorenproducten.

Beweging

Je hoeft jezelf niet klem te zweten op de sportschool maar wetenschappelijk is aangetoond dat een half uur per dag bewegen bijdraagt aan een goede gezondheid. Dit kan een half uurtje fietsen zijn, half uurtje wandelen maar ook een half uurtje schoonmaken is al goed te doen. Minimaal een half uur bewegen per dag zorgt voor een goede bloedsomloop en verkleint de kans op verschillende ziekten en overgewicht.

Onbewerkt voedsel

Voeding uit moeder natuur. Een ware trend tegenwoordig is om puur natuur te eten zoals onze voorouders ook deden. Onbewerkt voedsel bevat geen toegevoegde chemische stoffen en hormonen in tegenstelling tot bewerkt voedsel. Biologische voeding is een goed alternatief wat ook steeds goedkoper wordt in tegenstelling tot enkele jaren geleden. Minder koken uit pakjes maar alles kopen op de versafdeling van de supermarkt of vers van de boer. Vezels zijn zeer gezond en onmisbaar voor een optimale spijsvertering, eiwitten zorgen voor voldoende spieropbouw en groenten en fruit zorgen voor veel voedingstoffen zoals vitamine C en antioxidanten. Een goed alternatief voor witte rijst is bijvoorbeeld zilvervliesrijst of quinoa, een graan die vol eiwitten zit.

Niet roken

Iedereen weet dat roken slecht is maar toch doen velen het. Nicotine vergroot de kans op vele ziekten zoals hart en vaatziekten, longkanker en andere ziekten. Om te stoppen met roken kunt u hulp krijgen van professionals uit de verslavingszorg. Dit wordt meestal door uw zorgverzekering vergoedt. Een alternatief voor roken is kauwgum kauwen wat het afkicken vergemakkelijkt denk aan anti rook kauwgum of pleisters.

Deze gewoontes zorgen voor een goede basis om gezond te gaan leven.