Alcoholisme is een ernstig probleem dat voor veel mensen een dagelijkse strijd is. Deze verslaving kan niet alleen je eigen leven beïnvloeden, maar ook dat van de mensen om je heen. Het is belangrijk om te weten dat herstel mogelijk is en er zijn veel mensen die je kunnen helpen om deze weg te bewandelen. In dit artikel zal ik een aantal tips delen die je kunnen helpen om je alcoholverslaving te overwinnen en om jezelf op de weg naar herstel te zetten.

1. Accepteer dat er een probleem is

Het is belangrijk om eerlijk tegenover jezelf te zijn en te erkennen dat er een probleem is met alcohol. Het kan moeilijk zijn om dit te accepteren, maar het is de eerste stap op de weg naar herstel. Dus, voordat je verder gaat, accepteer en erken dat je een probleem hebt.

2. Zoek hulp

Het is zeker niet eenvoudig om je alcoholverslaving alleen te overwinnen. Het is belangrijk om hulp te zoeken en je te laten ondersteunen door mensen die weten wat je doormaakt. Er zijn vele opties, zoals praten met een vertrouwde vriend of familielid, professionele hulp zoeken bij een therapeut of een zelfhulpgroep vinden zoals AA (Anonieme Alcoholisten).

3. Verander je omgeving

Het kan zijn dat de mensen en plaatsen om je heen die je aan alcohol herinneren, niet bijdragen aan je herstel. Probeer afstand te doen van deze invloeden en zoek nieuwe activiteiten en mensen in je omgeving die je zullen ondersteunen. Hierdoor vermijd je alledaagse triggers die je terugleiden naar alcohol.

4. Stel haalbare doelen

Het stellen van haalbare doelen zal je helpen om jezelf te motiveren en je progressie te meten. Dit creëert een sterk gevoel van voldoening en geeft je een goed gevoel over je prestaties. Houd in gedachten dat herstel een proces is en het is cruciaal jezelf de tijd te gunnen om onderweg te struikelen.

5. Verzorg jezelf

Ten slotte is het van cruciaal belang om goed voor jezelf te blijven zorgen tijdens dit proces. Eet gezond, slaap voldoende en maak tijd voor activiteiten waar je van geniet. Dit zal niet alleen bijdragen tot een beter gevoel over jezelf, maar ook bijdragen aan het behoud van je herstel op de lange termijn.

Conclusie

Het bewandelen van de weg naar herstel is niet eenvoudig, maar het is zeker wel iets dat de moeite waard is. Het accepteren van de problemen die je moet confronteren en het vinden van de juiste hulp en steun is ongelooflijk belangrijk tijdens dit proces. Vergeet niet dat herstel een proces is, en er kunnen dagen zijn die je moeilijk zal vinden maar onthoud dat je kunt slagen. Verzorg jezelf, stel haalbare doelen, verander je omgeving, zoek hulp en accepteer dat er een probleem is!

 

Bron: Connection SGGZ