Ieder jaar op 12 november moeten de zorgverzekeraars hun prijzen voor het nieuwe jaar bekend maken. Dit is dan ook meteen het moment waarop honderdduizenden Nederlanders massaal overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Via de verschillende online tool is je zorgverzekering vergelijken 2023 namelijk ontzettend snel geregeld. Toch is het goed dan verder te kijken dan alleen de maandelijks te betalen premie. Zo kan het namelijk ook heel goed zijn dat er bepaalde voorwaarden bij je huidige verzekeraar zijn veranderd, waardoor het misschien voor jou helemaal niet gunstig is om daar te blijven. Kortom, redenen genoeg dus om je er even goed in te verdiepen.

De aanvullende voorwaarden van een zorgverzekering

De basisdekking blijft in veel gevallen hetzelfde. Toch is het wel belangrijk om hier goed naar te kijken. Wanneer jij namelijk normaal gesproken iedere maand naar de fysio gaat en er in het basispakket 12 behandelingen zitten, dan komt dit natuurlijk perfect uit. Aangezien een extra behandeling bovenop deze 12 al snel tussen de 50 en 80 euro kost, is het goed te kijken wat je verzekeraar hiermee doet. Stel je verzekeraar bepaald dat dit van 12 naar 10 gaat, dan weet jij dat je minimaal 100 tot 160 euro per jaar extra kwijt bent aan de fysio. Dan kan het lonen om een andere verzekeraar te kiezen ondanks het feit dat deze misschien maandelijks een paar euro duurder is.

Online vergelijken is zo geregeld

Of je nu een telefoon, tablet, laptop of pc hebt, het vergelijken van de zorgverzekeraars is heel eenvoudig te doen. Zo kun je bijvoorbeeld via Poliswijzer exact zien wat de verzekeraar te bieden heeft en wat deze verzekeraar zo uniek maakt. Vaak heeft het te maken met bepaalde vergoedingen, maar doen ook bepaalde scans van je lichaam die je gratis krijgt het altijd goed. Je zorgverzekering vergelijken is dus veel meer dan alleen het kijken naar wat je maandelijks betaald. Je kunt namelijk wel de goedkoopste verzekering kiezen, maar wanneer je extra zorg nodig hebt en die wordt niet (volledig) gedekt, dan kan het zijn dat je zelfs duurder uit bent.

Kijk wat je niet gebruikt

Heb jij een aanvullende verzekering, maar maak je hier geen gebruik van? Dan is dit natuurlijk zonde van het geld. Vaak kun je er dan beter voor kiezen om de aanvullende verzekering stop te zetten en vervolgens de eventuele kosten zelf te betalen. Dit zien we vaak bij een bril, maar ook bij lenzen. De vergoeding weegt vaak in verhouding niet op tegen de maandelijks extra te betalen premie, waardoor een bril op eigen kosten vaak onderaan de streep voordeliger is. De mensen die toch kiezen voor een aanvullende verzekering, zijn vaak mensen die het geld niet in één keer kunnen of willen betalen. Maak dus voor jezelf de afweging wat voor jou werkbaar is en maak op basis daarvan je uiteindelijke keuze.