Een kunstgebit, wat is dat en wanneer moet je een kunstgebit nemen? In dit artikel lees je meer over het kunstgebit.

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit is een uitneembare gebitsprothese. Je hebt verschillende soorten protheses, zoals een volledige prothese, een partiële prothese een plaatprothese of frameprothese. 

Een volledige prothese vervangt uw gehele gebit, zo’n prothese vervangt je eigen tanden en kiezen. Een gebitsprothese wordt helemaal op maat gemaakt, dit is heel belangrijk omdat ieder gebit anders is en iedereen een andere prothese nodig heeft. Een volledige prothese zuigt zich vast tussen het tandvlees en het kunststof door het laagje speeksel in je mond. 

Naast de volledige protheses zijn er ook gedeeltelijke protheses, deze protheses vervangen één of meerdere tanden of kiezen. Een plaatprothese is gemaakt van tandvleeskleurig kunsthars, hierin zijn de tanden vastgemaakt. Deze prothese rust op je tandvlees en kan vastzitten aan de tanden of kiezen die je nog wel hebt. De frameprothese is gemaakt van metaal, hierop is ook tandvleeskleurig kunsthars aangebracht. Deze prothese rust voornamelijk op een deel van de overgebleven tanden.

Wanneer moet je een kunstgebit nemen?

Een kunstgebit heb je in principe nodig wanneer je veel tanden mist of je gebit werkt niet meer zoals het zou moeten werken. Wanneer je veel tanden mist heb je sowieso een kunstgebit nodig, zonder kunstgebit kun je anders niet eten. Wanneer je niet al je tanden mist maar wel een deel is een gedeeltelijk kunstgebit aan te raden. 

Daarnaast kun je ook een kunstgebit nemen als je niet tevreden bent met het uiterlijk van je gebit, hier zijn echter ook andere oplossingen voor dus gelijk over gaan op een kunstgebit is niet altijd aan te raden. 

Een kunstgebit moet je net als een normaal gebit goed onderhouden, dit betekent dat je het goed moet schoonmaken en poetsen. Het kan zijn dat je kaak gaat slinken, dan zul je een nieuw kunstgebit nodig hebben. Wanneer je een kunstgebit hebt is het verstandig om ieder jaar je kunstgebit te laten controleren bij de tandarts om te kijken of het nog goed past en of het niet versleten is.