Wanneer we het hebben over vetten denken we automatisch aan stoffen die slecht zijn voor ons lichaam. Toch is dat niet altijd juist. Er bestaat namelijk ook zoiets als goede vetten. Eén van deze goede vetten is Omega 3. Het gaat hierbij om vetten die onder meer een positieve invloed zouden hebben op de gezondheid van ons hart. Wat veel mensen niet weten is dat er niet zomaar één specifieke vorm van Omega 3 bestaat, maar dat er sprake is van meerdere soorten. Ben jij ook benieuwd om meer te weten te komen over deze gezonde vetten? Lees dan vooral meteen verder!

Waar kan je Omega 3 allemaal in vinden?

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het zo dat er niet zomaar één type van Omega 3 bestaat, integendeel. We maken eigenlijk een onderscheid tussen drie verschillende soorten. Het gaat hierbij dan specifiek om:

  •       EPA;
  •       DHA;
  •       ALA;

Voor alle drie de bovenstaande vetzuren geldt dat ze over hun eigen positieve uitwerking beschikken. Bovendien zijn ze alle drie  terug te vinden in verschillende soorten voedingswaren. Voor de DHA of zogenaamde docosahexaenoic acid vetzuren geldt dat ze er voornamelijk om bekend staan voor te komen in vette vis. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er hiernaar steeds wordt verwezen als zijnde visvetzuren. De ALA of alpha-linolenic acid vetten zijn op hun beurt plantaardig. Deze kan je dan ook vooral terugvinden in bijvoorbeeld noten, zaden en in oliën.

Welke voordelen worden er allemaal toegeschreven aan Omega 3?

In principe zijn alle gezondheidsexperts het er wel met elkaar over eens dat Omega 3 een gunstige uitwerking kan hebben op ons lichaam. Dit gezegd hebbende is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je niet zomaar de complete waslijsten met voordelen moet gaan geloven die op het internet zijn terug te vinden. In principe is het voornamelijk zo dat je, je zal willen richten op de voordelen die zijn bevestigd door de Europese Unie. Wanneer we dit gaan doen kunnen we vaststellen dat het daarbij specifiek gaat om onder meer de volgende voordelen:

  1. Ze kunnen bijdragen aan de normale functie van het hart;
  2. Omega 3 kan een positieve impact hebben op je bloeddruk;
  3. EPA en DHA kan een belangrijke meerwaarde betekenen voor het aanhouden van de normale triglyceriden waarden;
  4. In het bijzonder ALA zou ook bijdragen aan het aanhouden van gezonde cholesterolwaarden;

Om te kunnen genieten van de voordelen die worden toegeschreven aan deze verschillende Omega 3 vetten is het in de praktijk altijd van belang om aandacht te schenken aan de vereiste hoeveelheden die er (per dag) van binnen moeten worden gekregen. Om een positieve impact te kunnen realiseren op je cholesterolwaarden is het bijvoorbeeld een vereiste om dagelijks ongeveer 2 gram te consumeren. Ook om te kunnen genieten van de andere voordelen is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Hoe dan ook mag het wel duidelijk zijn, de inname van Omega 3 kan op best een behoorlijk aantal verschillende manieren een niet onbelangrijke meerwaarde betekenen voor jouw lichaam.