Voor veel mensen zijn de woorden psycholoog en psychiater al lastig uit te spreken, maar de twee begrippen uit elkaar houden lijkt al helemaal een onmogelijke opgave. Hoe komt dat dan? Ten eerste omdat ze zoveel op elkaar lijken. Veel mensen maken van ‘wesp’ ‘weps’, van psycholoog maken we psycholoog. Door deze spraak verwarring is het nog moeilijker om het onderscheid tussen deze twee beroepen te maken. Daarnaast lijken deze twee beroepen best wel op elkaar, omdat ze allebei gaan over het werken met mensen met mentale gezondheidsklachten. Met dit artikel hoop ik voor eens en voor altijd duidelijkheid in jouw leven te brengen. Na dit artikel gelezen te hebben, weet jij alles over psychologen en psychiaters te vertellen. En wat wil een mens nog meer?!

 Ik wil beginnen met het beroep van psycholoog, een psycholoog is iemand die tijdens de opleiding psychologie heeft geleerd om te kijken naar het gedrag van mensen. Een psycholoog is geen arts en mag dus geen medicijnen voorschrijven. Door het voeren van gesprekken kan een psycholoog mentale klachten behandelen. Daar komt zelfs niet één pil aan te pas. Het spectrum van mentale klachten is heel erg breed. Of je nu een burn-out, veel stress, suïcidale gedachten, persoonlijkheidsstoornissen, faalangst of last van vervelende gedachten hebt, dit alles valt onder mentale gezondheidsproblemen. Heel veel mensen hebben hier last van, en gelukkig zijn er ook heel veel psychologen. Als je in Leiden woont, hoef je echt niet helemaal naar een goede psycholoog Amsterdam. Je kan in je eigen stad ook heel veel psychologen Leiden vinden!

Wanneer jij bijvoorbeeld al langer mentale gezondheidsklachten hebt, of wanneer jij meerdere mentale problemen hebt, kan het handig zijn om een psychiater in te schakelen. Een psychiater is iemand die geneeskunde heeft gestudeerd, een psychiater is dus een arts die gespecialiseerd is in mentale gezondheid, in de psychiatrie. Maar in tegenstelling tot een psycholoog, mag een psychiater jouw namelijk wel medicatie voorschrijven. Soms is het voeren van gesprekken met een psycholoog namelijk niet genoeg om iemand te behandelen, dan wordt een psychiater ingeschakeld. Om psychiater te worden, moet je wel langer studeren dan als je psycholoog wil worden, maar beide beroepen zijn er om jou te helpen met je problemen!