Mensen vinden het nog wel eens lastig om met iemand om te gaan met een beperking. Je weet wellicht niet goed hoe je je moet gedragen, of bent bang dat je hem of haar bijvoorbeeld bezeerd. Dat kan lastig zijn, met name aan het begin van de omgang met hem of haar. Wellicht gedraag je je hierdoor anders en word je een beetje nerveus. En dat is eigenlijk stom, want zij zijn ook gewoon mensen.

Vraag wat zij prettig vinden

Dit verschilt per persoon, maar vaak weet hij of zij goed waar zij de grens trekken bij bepaalde dingen. Ook heeft de een ergens wel hulp bij nodig, en de ander weer niet. Het is dus verstandig om dit gewoon te vragen. Als je netjes vraagt wat hij of zij van jou verwacht en of er dingen zijn waar je wel of juist niet mee moet helpen, voelt hij of zij zich ook meteen welkom en gewaardeerd. Ook weet jij waar je aan toe bent.

Vaak is het, als je iemand fysiek moet helpen, gewoon een kwestie van doen. Moet je bijvoorbeeld helpen met het aandoen van zijn of haar jas? De kans dat je diegene hierbij bezeerd is niet heel groot, en anders zal hij of zij dit wel aangeven. Daarom is het slim om gewoon even te vragen of het goed is als je het zo doet, en het vervolgens gewoon te doen. Hij of zij wist eerder waarschijnlijk ook niet goed hoe je alles precies op de beste manier kan doen. Het is een kwestie van leren door te doen. Handig is als er gebruik gemaakt wordt van een tillift of plafondlift als dit nodig is. Laat hem of haar je hierin begeleiden, want zij weten vaak goed hoe dit gebruikt moet worden.

Gedraag je zoals je bent

Er is geen reden om je anders te gedragen wanneer je bij iemand met een beperking bent. Hij of zij maakt dingen waarschijnlijk net zo mee zoals jij dit doet, en dus kun je eigenlijk gewoon doen zoals je normaal gesproken ook doet. Probeer dus gewoon te praten over dingen die jij leuk vindt zoals je normaal ook tegen vrienden zou praten. Waarschijnlijk merk je na een tijdje ook dat hij of zij ook erg veel interesses heeft, net als dat jij dit hebt. Vind iets waar jullie beide geïnteresseerd in zijn en praat hierover, net als met al je andere vrienden en familie.