Wat is NLP? Er kan vandaag de dag worden vastgesteld dat bijzonder veel mensen zich deze vraag stellen. Dat is ook niet zo vreemd, want door de jaren heen is bekend geraakt dat de zogenaamde NLP technieken die aangeleerd kunnen worden het leven van de mens aanzienlijk kunnen verrijken. Iedereen zal dan ook wel eens over een bepaalde NLP techniek hebben gehoord, maar dan wel zonder dat deze echt bij naam werd genoemd. Heb jij ook het gevoel dat er meer uit jouw leven te halen valt? Is het zo dat het verleden jou ook tegenwoordig nog steeds blijkt te achtervolgen omdat je er maar geen afstand van kan nemen? In al deze verschillende gevallen is het de hoogste tijd dat jouw vraag “wat is NLP” wordt beantwoord!

             Waarvoor staat NLP precies?

We kunnen pas een antwoord geven op de vraag “wat is NLP” op het ogenblik dat we duidelijk gaan maken waar deze afkorting nu precies voor staat. De N in NLP staat voor “Neuro”. Dit onderdeel van NLP verwijst dus naar ons brein. In ons brein zijn verschillende patronen vastgelegd welke ons gevoel bepalen. Dit gevoel kan zowel positief als negatief zijn. De L staat voor “Linguïstisch” en heeft aldus betrekking tot de taal die wordt gesproken. Het betreft hier niet alleen de taal waarmee je met jezelf, maar ook met andere communiceert.

 

De P in NLP staat tot slot voor “programmeren”. Dit betekent dat je met behulp van taal over de mogelijkheid beschikt om je brein te programmeren. Hierdoor kan je bepalen dat je, je goed in je vel voelt in plaats van dat je over een eerder neerslachtig gevoel beschikt. Nu moet het gezegd dat de term “programmeren” eigenlijk afstamt uit de jaren 70. Deze term is eigenlijk compleet fout gekozen. Toen ging men er echter nog vanuit dat mensen een soort van computer waren. Uiteraard is niets minder waard. Hopelijk heeft de verklaring van de afkorting reeds enigszins de vraag “wat is NLP” voor jou beantwoord.

             Wat is NLP nu concreet?

Het verklaren van de afkorting van NLP zal wellicht nog niet al jouw vragen hebben beantwoord. Daar gaan we nu verandering in brengen. Het verklaren van de vraag “wat is NLP” vereist namelijk nog een beetje extra verduidelijking. Door het volgen van een NLP opleiding zal je bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat je als het ware leert om je brein te sturen met behulp van taal. Op deze manier is het mogelijk om negatieve gedachten om te gaan  zetten in positieve gevoelens. Bij NLP wordt er vanuit gegaan dat de werking van ons brein wordt bepaald door vijf verschillende factoren, namelijk:

 

  • Horen;
  • Zien;
  • Voelen;
  • Geur;
  • Smaak;

 

Het spreekt voor zich dat geuren en smaken vrij vaag zijn waardoor er bij NLP voornamelijk de focus wordt gelegd op horen, zien en voelen. Voor veel mensen blijkt het een beetje moeilijk te zijn om te geloven in de gedachte welke schuilgaat achter de NLP technieken. Dat mag. Het draait bij NLP dan ook louter en alleen om wat je doet en wat je ervaart. Ben jij iemand die NLP een kans wil geven? Dan zal je mogelijks al snel kunnen vaststellen dat dit een enorme verrijking voor jouw leven kan zijn.

 

Nieuwsgierig geworden naar wat NLP inhoudt? Bij NLP Academie vertellen ze je graag meer.